Serieus Onzeker

SERIEUS ONZEKER

Zelfvertrouwen opbouwen? Te doen! Ook voor jou.
(Ja, echt.)

Gun jezelf de kans om met je onzekerheid te dealen.
En zet vandaag de stap die een einde maakt aan tobben, piekeren, stapelen en uitstellen.

Hoe pak je dat aan?

5 X EERSTE HULP BIJ SERIEUZE ONZEKERHEID

1. WAT RUIST DAAR …?
Luister naar je innerlijke dialoog. Wees je ervan bewust wanneer je tegen jezelf zegt: “Het was geluk. Dit succes komt door x, y, z. Ik verdien dit niet”. Herken dit als de stem van je onzekerheid en zeg tegen jezelf: “Dit is een ingesleten reactie die niet voor me werkt”.
Reset. Go.

2. MAMS, PAPS EN DE REST
Realiseer je dat je angsten vaak de vertaling zijn van de waarden en normen van je omgeving. We groeien allemaal op in een bepaalde sociale context. Ga maar na: wat jouw omgeving als ‘slecht’ of ‘beschamend’ ziet, komt bijna zeker in de vorm van een stemmetje in jou terug, ongeacht of je het daarmee eens bent of niet. Bepaal dus opnieuw wat jij de moeite waard vindt (en waar je je wel en geen zorgen over wilt maken).

3. TO DO TODAY   GOED GEDAAN VANDAAG
Bij de start van een coachingtraject ontvangen mijn cliënten zo’n leuk Moleskine-boekje. De bedoeling daarvan is om bij te houden wat de moeite waard is, wat er bijdraagt aan het traject en wat er zoal verandert. En vooral om stil te staan bij wat goed gaat. Bijvoorbeeld door elke dag 3 dingen te noteren waarover je je gelukkig voelt of waar je trots op bent. Een bewezen effectieve methode om je meer bewust te worden van je prestaties. Grote impact en bijna geen moeite. Doen, dus :).

4. MESSAGE IN A BOTTLE
Verzamel de mailtjes waarin collega’s zeggen dat je een goede prestatie hebt neergezet. Copy and paste tevreden reacties van klanten. Alle kleine hints en de grote complimenten. Op post-it’s, briefjes, in een grote pot, in een Word-document, op je prikbord, maakt niet uit. Een beproefde methode om je gedachten een meer realistische richting te geven dan die waarin je jezelf als onmachtig ervaart.

5. KEN U ZELVE
Misschien zijn er zelfverzekerde mensen in je omgeving op wie je zeker niet wilt lijken. Pochers of snoevers van wie je verre wilt blijven. Geen zorgen, echter. Zelfvertrouwen heeft niets van doen met uiterlijk vertoon. Waarmee dan wel? Zelfvertrouwen haalt het beste in je naar boven. Het haalt de ruis uit je communicatie en maakt je talenten zichtbaar. Met een goed zelfvertrouwen werk je vanuit een solide basis aan een stevige loopbaan, waarin je ontspannen en met gepaste trots van je zelfverdiende succes geniet!


Comments are closed.